Mer

Kalldusch – Hälsoboost eller bluff?

Av Michael Berg juni 8, 2022 2 Min lästid

Många är vi som fått höra att kalla duschar har positiva effekter på hälsan, men stämmer det verkligen och vad är det egentligen som kallvatten faktiskt gör? Under vintern är det allt fler som testar på de så kallade vinterbaden, men sanningen är att det går minst lika bra att ställa sig i duschen.

Ett vanligt missförstånd är att kalla duschar och bad bara är en bluff och en ursäkt som många vinterbadare använder sig av för att få tveksamma vänner att testa på trenden, men sanningen är att det finns bevisade hälsofördelar med det kalla vattnet. Även om det inte känns speciellt lockande att vrida om kranen till det mest kalla vattnet är det ändå värt det. Förutom att du blir riktigt pigg kommer du också att få en riktig hälsoboost för både kropp och själ.

Fördelar med kalldusch

Att kallduschar skulle ha många positiva effekter på hälsan är således inte bluff. När du duschar riktigt kallt sätter du fart på kroppens ämnesomsättning, något som i sin tur hjälper vita blodkroppar att frigöras och du får ett starkare och bättre immunförsvar. Forskning har även visat att kallduschar ger dig en mycket friskare hy och att håret blir både starkare och mer glansigt, eftersom fjällen på håret stängs igen.

Med en kalldusch blir du både friskare och snyggare, men du kan också lindra stress, bli piggare och få en mer välfungerande blodcirkulation. Bra blodcirkulation är inte bara guld för hjärtat, utan det hjälper även dig som har apelsinhud och vill minska uppkomsten av celluliter.

Hur länge ska man duscha för att få effekt?

Känns kallduschen obehaglig kan vi åtminstone konstatera att du inte behöver stå i det kalla vattnet speciellt länge. Det räcker vanligtvis med ca 30 sekunder för att du ska ta del av de hälsofördelar som finns. Du kan med fördel duscha varmt och skönt innan, för att sedan avsluta med det kalla vattnet och väcka kroppen ordentligt inför dagen.